Algemeen
Geef je verbouwplannen alle kansen

Geef je verbouwplannen alle kansen

Toen je een aantal jaar geleden je woning kocht, was je door het dolle heen. Eindelijk een eigen stekje dat helemaal beantwoordt aan je dromen en wensen en dat, na afbetaling van de hypotheek weliswaar, jouw eigendom is. Na verloop van tijd echter maken die wensen en dromen van toen plaats voor andere en zijn er een aantal zaken aan je woning die je graag anders zou willen zien. Tijd dus om verbouwplannen te maken, al komt daar natuurlijk wel een aardig kostenplaatje bij kijken. De kosten kun je deels met eigen middelen betalen, maar je kunt ook, net als bij de aankoop destijds, aankloppen bij je bank of kredietverstrekker.

Een tweede hypotheek nemen

Een eerste mogelijkheid om je verbouwingen te financieren, is het afsluiten van een tweede hypotheek. In dat geval blijft de eerste hypotheek voor dezelfde voorwaarden gewoon doorlopen en sluit je een nieuwe hypotheek, met nieuwe voorwaarden, af voor de kosten van je verbouwing. Een grote beweegreden om voor deze mogelijkheid te kiezen, is als de rentes van hypotheken nu een stuk lager liggen dan toe je je eerste hypotheek afsloot. Houd er wel rekening mee dat je in principe vrij bent om te kiezen voor een andere bank of kredietverstrekker, maar dat je in de praktijk zo goed als zeker zult terechtkomen bij diegene waar je eerste hypotheek loopt. Als je namelijk na een tijd je afbetalingen niet meer zou kunnen doen, heeft de verstrekker van je eerste hypotheek altijd voorrang op de gelden die vrijkomen bij een verkoop van de woning. De nieuwe hypotheekverstrekker komt dan op de tweede plaats en zal, om begrijpelijke redenen, dit risico niet willen nemen.

Je bestaande hypotheek verhogen

Naast het afsluiten van een tweede hypotheek kun je ook je bestaande hypotheek verhogen voor verbouwing. In dit geval blijven de voorwaarden van je bestaande hypotheek gewoon doorlopen, maar verhoogt het hypotheekbedrag en dus ook je maandelijkse afbetalingen. Een berekening hypotheek door Univé geeft je inzicht in hoeveel ruimte je financieel hebt voor het verhogen. Ook hier geldt nog steeds het principe dat het hypotheekbedrag in overeenstemming moet zijn met je financiële mogelijkheden.

Ga het gesprek aan met je hypotheekadviseur

Het is voor jou misschien niet meteen duidelijk of het nemen van een hypotheek dan wel het verhogen van je bestaande hypotheek de beste oplossing is. Omdat dit voor iedere situatie anders is, kunnen we hier ook geen pasklaar antwoord op geven. Je doet er goed aan om samen met je hypotheekadviseur de mogelijkheden naast elkaar te leggen en te analyseren om zo tot de voor jou beste oplossing te komen.