Wonen
Een rustige nacht ondanks de storm: de kracht van inboedelverzekering

Een rustige nacht ondanks de storm: de kracht van inboedelverzekering

Stel je voor, buiten giert de wind om het huis, maar jij ligt heerlijk te slapen. Waarom? Omdat je weet dat je inboedelverzekering je rug dekt, mocht er iets misgaan. Een inboedelverzekering is jouw persoonlijke nachtwaker die waakt over alles wat je dierbaar is binnenshuis. Als er tijdens een hevige storm een tak door het raam vliegt en de woonkamer verandert in een puinhoop, dan kun je opgelucht ademhalen. Je verzekering helpt je uit de brand.

Het is wel belangrijk goed te kijken wat voor soort dekking je kiest. Er zijn basisdekkingen die schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm dekken. Maar als je een stapje verder gaat en kiest voor een allriskverzekering, dan ben je ook beschermd tegen die schades waarvan je denkt “hoe kon dit nu gebeuren?”, zoals die omgevallen vaas op een onbewaakt ogenblik.

Verhuizen zonder zorgen

Ga je binnenkort verhuizen? Spannend! Maar heb je al nagedacht over de risico’s tijdens het vervoer van al je spullen? Gelukkig staat ook hier je inboedelverzekering paraat. Veel mensen weten niet dat hun bezittingen ook tijdens het transport onderweg naar hun nieuwe thuis beschermd kunnen zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is dit even te checken bij je verzekeraar en misschien een tijdelijke uitbreiding van je polis aan te vragen.

Daarnaast veranderen met een nieuwe woning vaak de risico’s. Misschien kom je in een buurt te wonen waar meer ingebroken wordt of heb je ineens een kelder die kan overstromen. Pas dus niet alleen je adres aan, maar kijk samen met je verzekeraar naar wat er nog meer moet gebeuren om rustig in je nieuwe huis te kunnen settelen.

Niet alleen voor grote rampen

Een inboedelverzekering is er niet alleen voor wanneer het dak van je huis waait. Het is er ook voor de kleine pechmomenten in het leven. Zo’n moment waarop de kat besluit dat jouw nieuwe laptop een prima springplank is, rechtstreeks naar de grond. Of die keer dat een vriend per ongeluk die rode wijn over je witte tapijt gooit. Juist voor deze kleine ongelukjes kan een inboedelverzekering heel wat onrust voorkomen.

Je staat er niet altijd bij stil, maar soms kunnen die kleine ongelukjes behoorlijk in de papieren lopen. Die vaas was misschien erfstuk en die laptop gloednieuw. Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een verzekering die deze kosten dekt en ervoor zorgt dat jij snel weer door kunt met je leven.

Betaalbaar en aanpasbaar aan jouw behoeften

Misschien denk je nu: “Dat klinkt allemaal prachtig, maar wat gaat me dat kosten?” Nou, dat valt reuze mee. De premie van een inboedelverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals waar je woont en hoe groot je woning is. Ook kun je vaak zelf kiezen welk eigen risico je wilt dragen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.

En daarbij zijn er tips en trucs om te besparen op je inboedelverzekering. Denk aan het installeren van goede sloten of een alarm, wat de kans op inbraak verkleint en dus kan leiden tot een lagere premie. Het loont dus om even stil te staan bij hoe jij jouw inboedelverzekering zo voordelig mogelijk kunt maken.

Wat te doen als het misgaat

Maar wat als er toch iets gebeurt? Schade melden bij jouw inboedelverzekeraar ohra is simpelweg een fluitje van een cent. Met handige apps en online formulieren kun jij snel en makkelijk jouw schade doorgeven. En voordat je het weet, wordt alles geregeld zodat jij weer verder kunt.

Het is belangrijk om na een schadegeval goede documentatie bij te houden: maak foto’s van de schade en verzamel bonnetjes van eventuele noodzakelijke aankopen. Deze informatie helpt jou en ohra om alles zo snel mogelijk af te handelen, zodat jij weer kunt genieten van jouw thuis zoals het hoort.