Het is heel vervelend om een koude badkamer in te stappen. Zeker omdat veel badkamer vloeren gemaakt zijn van tegels die zelf ook al aardig koud zijn, zullen er grote temperatuurverschillen ontstaan. Zowel als wanneer iemand van buiten naar binnen de badkamer komt, als wanneer iemand uit een lekker warme douche stapt. Het is dan wel fijn om een verwarmde badkamer te hebben. Veel badkamers maken gebruik van een radiator, maar is dit eigenlijk wel handig?
Radiator
Zoals gezegd, wordt de radiator hoogstwaarschijnlijk het meest gezien in badkamers. Dit komt omdat er een hoop voordelen aan zitten. Een radiator werkt zo: warm water stroomt door het toestel heen, waardoor de ruimte wordt verwarmd. Dit gebeurt aardig snel, waardoor de badkamer al snel een aangename temperatuur wordt. Radiatoren worden vaak aan een muur gevestigd, waardoor deze goed dienen als handdoekrek badkamer. Veel handdoeken worden er dan ook op gedroogd. Een radiator hoeft niet aan de muur, deze kan ook op de grond staan.
Voor- en nadelen
Een paar voordelen van radiatoren: allereerst warmen radiatoren dus vlug de badkamer op. Dit gebeurt sneller dan bij andere manieren van opwarming. Ook is de temperatuur gemakkelijk bij te stellen wanneer het toch te warm of te koud wordt. Door de vorm is het makkelijk om handdoeken of kledingstukken te laten drogen op de radiator. Deze zullen dan snel gedroogd zijn. Radiatoren zijn aardig goedkoop in aanschaf, tegenover bijvoorbeeld vloerwarming, en eenvoudig aan te leggen. Iedereen met twee rechterhanden zal er waarschijnlijk wel uitkomen. Als laatste voordeel is dat radiatoren heel netjes in een kamer kunnen staan. Design radiatoren badkamer geven toch een andere feel af en kunnen gemakkelijk het interieur complimenteren.
Helaas horen er bij voordelen ook een aantal nadelen. Zo neemt een radiator wel ruimte in beslag. Het is niet veel, maar het is wel een plek in de badkamer waar niets anders kan staan. Ook de leidingen die nog zichtbaar zijn, zouden in de weg kunnen zitten. Een radiator geeft daarnaast relatief veel warmte af. In een badkamer zal dit minder uitmaken, omdat dit veelal relatief kleine ruimtes zijn. Wel kan het toestel geluid maken, wat kan hinderen tijdens het slapen. Natuurlijk is het nog zo dat niet iedereen radiatoren even mooi vindt. Welke opties zijn er nog meer voor verwarming in de badkamer?
Alternatieven
Spreekt een radiator echt niet aan? Dan zijn er gelukkig andere manieren om een badkamer te verwarmen. De eerste is al eerder benoemd: vloerverwarming. Dit warmt een groot oppervlakte op, op een gelijkmatige manier. Daarentegen staat wel dat het redelijk duur in de aanschaf en aanleg is.
Infraroodverwarming is niet aangesloten op de centrale verwarming, maar op het stroomnet. Het voelt wel lekker warm aan, maar warmt geen lucht op. Elektriciteit wordt namelijk omgezet in warmtestralen, te vergelijken met zonnestralen.
Dan is er nog een elektrische kachel. Deze draait volledig op stroom en werkt verder hetzelfde als een radiator.
Welke manier past het beste bij jullie badkamer?