Algemeen
De kunst van TIG-lassen in de moderne metaalbewerking

De kunst van TIG-lassen in de moderne metaalbewerking

In de wereld van metaalbewerking is TIG-lassen een onmisbare techniek geworden. Het is een van de meest gebruikte lasmethodes, vooral vanwege zijn precisie en sterkte. In dit artikel gaan we dieper in op wat TIG-lassen precies is, waarom het zo belangrijk is en hoe het wordt toegepast in de metaalindustrie. Ook geven we enkele tips en technieken voor succesvol TIG-lassen en bespreken we de veiligheidsaspecten ervan.

Wat is TIG-lassen en waarom is het belangrijk?

TIG-lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen en is een lastechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een niet-afsmeltende elektrode van wolfraam en een inert gas, meestal argon, als beschermgas. Deze techniek zorgt voor een zeer nauwkeurige las met een hoge kwaliteit en sterkte.

De populariteit van TIG-lassen in de metaalbewerking is te danken aan de veelzijdigheid van deze lastechniek. Het is geschikt voor bijna alle metalen, waaronder staal, aluminium, roestvrij staal, koper en titanium. Bovendien is TIG-lassen uiterst nauwkeurig, wat het ideaal maakt voor fijn en gedetailleerd werk.

De voordelen van TIG-lassen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan TIG-lassen. Een van de belangrijkste voordelen is de hoge kwaliteit van de lasnaad. Dankzij het gebruik van een inert gas wordt de lasnaad beschermd tegen verontreiniging door de atmosfeer, wat resulteert in een sterkere en duurzamere verbinding. Daarnaast is TIG-lassen een van de meest veelzijdige lastechnieken, wat het geschikt maakt voor een breed scala aan toepassingen in diverse sectoren, zoals de luchtvaart-, auto- en scheepsbouwindustrie. In een Metaalbewerkingsbedrijf kan je vaak ook Tig lassen als dienst aanvragen.

Technieken en tips voor succesvol TIG-lassen

Om succesvol te kunnen TIG-lassen, zijn er enkele technieken en tips die je in gedachten moet houden. Allereerst is het belangrijk om je werkstuk en gereedschap goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat het oppervlak van het metaal schoon en vrij van verontreinigingen is en dat je elektrode goed geslepen is. Daarnaast moet je de juiste instellingen op je lasapparatuur kiezen, zoals de stroomsterkte, het beschermgasdebiet en de elektrode-afstand.

De juiste houding en beweging tijdens het lassen zijn ook cruciaal voor een goede lasnaad. Zorg ervoor dat je handen stabiel zijn en dat je de toorts in een hoek van ongeveer 15 tot 20 graden houdt. Verplaats de toorts gelijkmatig langs de lasnaad en voeg het vulmateriaal toe op een consistent tempo.

Veiligheid tijdens het TIG-lassen

Veiligheid is van groot belang bij het werken met lasapparatuur. Zorg ervoor dat je altijd een laskap met de juiste tint draagt om je ogen te beschermen tegen de felle lasboog. Gebruik ook beschermende kleding, zoals handschoenen en een lasschort, om je huid te beschermen tegen hitte en vonken. Werk in een goed geventileerde ruimte om schadelijke dampen af te voeren en zorg dat je een brandblusser bij de hand hebt in geval van nood.

Toepassingen van TIG-lassen in de metaalindustrie

TIG-lassen wordt in diverse sectoren van de metaalindustrie gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid, nauwkeurigheid en sterkte. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn het lassen van buizen en leidingen in de olie- en gasindustrie, het vervaardigen van onderdelen voor de luchtvaart- en auto-industrie, en het samenstellen van complexe structuren in de scheepsbouw.

Daarnaast is TIG-lassen ook uitermate geschikt voor het vervaardigen van kunstwerken, meubels en andere ontwerpen die een hoge mate van precisie en afwerking vereisen. Dankzij de mogelijkheid om dunne platen met een hoge kwaliteit te lassen, wordt TIG-lassen ook vaak gebruikt in de productie van elektronische apparatuur en medische hulpmiddelen.