Algemeen
Alkydverf voor deuren en kozijnen

Alkydverf voor deuren en kozijnen

Alkydverf is een type verf dat onder andere gemaakt is van polymeerhars en oplosmiddelen. De verf heeft een goede dekking en blijft lang zitten, waardoor het vaak wordt gebruikt om houten oppervlakken zoals deuren en kozijnen te verven. Ook droogt de verf snel en is goed bestand tegen verkleuring en schilfering. Bovendien is het gemakkelijk aan te brengen met een kwast of roller en kan het worden overschilderd zonder dat het oude laagje eerst verwijderd hoeft te worden.

Het gebruiken van alkydverf

Als je alkydverf gaat gebruiken om je deuren en kozijnen te verven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout eerst goed is voorbereid. Dit betekent dat je het hout eerst moet schuren om oneffenheden te verwijderen en vervolgens moet reinigen met een stof- en vetvrij makend middel. Laat het hout vervolgens goed drogen voordat je de verf aanbrengt. Als je de alkydverf aanbrengt, is het van groot belang om dunne en gelijkmatige lagen aan te brengen. Laat iedere laag goed drogen voordat je verder gaat met de volgende laag. Dit voorkomt luchtbelletjes en zorgt ervoor dat de verf een mooie, egale afwerking krijgt. Zorg ook voor voldoende ventilatie tijdens het verven. 

Soorten alkydverf voor deuren en kozijnen

Wil je online verf kopen? Bedenk dan eerst welke soort alkydverf je nodig hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten alkydverf voor deuren en kozijnen:

  • Alkydverf op waterbasis: Deze soort alkydverf is gemaakt met een wateroplosbaar polymeerhars, wat betekent dat het minder giftige oplosmiddelen bevat dan traditionele alkydverf. Het is gemakkelijker aan te brengen en droogt sneller dan traditionele alkydverf, maar heeft wel minder dekking. Dit is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijkere verf optie.
  • Alkydverf op terpentinebasis: Deze alkydverf bevat terpentine als oplosmiddel en is daarom wat minder milieuvriendelijk dan alkydverf op waterbasis. Het heeft wel een hogere dekking en is gemakkelijk aan te brengen met een kwast of roller. Het is wel belangrijk om goede ventilatie te hebben tijdens het aanbrengen van deze verf.
  • Alkydverf op oliebasis: Deze soort is gemaakt met minerale olie als oplosmiddel en is daarom minder milieuvriendelijk dan alkydverf op water- of terpentinebasis. Het heeft een goede dekking en is gemakkelijk aan te brengen. Tegelijkertijd droogt deze verf wel langzamer dan andere alkydverf soorten. 

Weet je niet goed welke soort je moet kiezen? Je kunt altijd informatie aanvragen bij winkels of webshops. De meeste bedrijven willen je altijd graag adviseren en helpen.