Dick Akkerhuis Fotografie

Bereken Scherptediepte

Scherptediepte Calculator
Sensor formaat / Film formaat
Brandpunt objectief
Diafragma
Instelafstand in meters
Hyperfocale afstand (lens / diafragma)
Afstand dichtbij:
Afstand ver weg:
Scherptediepte:

Scherptediepte berekenen voor digitale- en analoge camera's

Met deze calculator kun je scherptediepte berekenen voor digitale- en analoge camera's met sensorformaten van 1 inch t/m fullframe en filmformaten van kleinbeeld t/m 8/10 inch.


Scherptediepte is het gebied dat nog voldoende scherp wordt weergegeven

Een supergroothoek objectief met een brandpunt van 17mm heeft een grotere scherptediepte, dan een standaard objectief van 50mm. Met andere woorden: hoe korter het brandpunt des te groter is de scherptediepte.

Voorbeeld. Een fullframe camera met een 17mm groothoek objectief, diafragma F4, afstand 1 meter heeft een scherptediepte van 98cm.

Voorbeeld. Een fullframe camera met een 50mm standaard objectief, diafragma F4, afstand 1 meter  en heeft een scherptediepte van 9,1cm.

Hyperfocale afstand

Als het objectief wordt ingesteld op de hyperfocale afstand, loopt de scherptediepte van de halve hyperfocale afstand tot oneindig.

De hyperfocale afstand is de ideale afstand waarop de lens/objectief kan worden ingesteld bij een bepaald diafragma. Het resultaat is de grootst mogelijke scherptediepte tot oneindig.

Voorbeeld. Bij een camera met een APS-C sensor (cropfactor 1,6), 35mm objectief, diafragma F8 is de hyperfocale afstand 8.059 meter. Hierbij stel je scherp op 8.059 meter (hyperfocale afstand). De scherptediepte loopt van 4.029 meter (halve hyperfocale afstand) tot oneindig.

Is de afstand tussen twee objecten bekend, dan dien je eerst de juiste instelafstand te bepalen met de Instelafstand Calculator en vervolgens de gevonden instelafstand in te voeren in de DOF-calculator (Instelafstand in meters).

Fullframe vergeleken met diverse filmformaten


Fullframe vergeleken met diverse filmformaten
diverse filmformaten

Anderen bekeken ook


naar top pagina