Dick Akkerhuis Fotografie

Test | Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm

Test | Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm

Klassiek medium formaat 50mm shift-objectief getest op een Sony A7 body

Bij volledige diafragma opening is het resultaat erg soft. Minimaal 2 stops diafragmeren is nodig voor goede prestaties. Met diafragma F8, F11 en F16 optimaal beeld. Verder diafragmeren dan F16 heeft een negatieve invloed op de beeldkwaliteit.

Vanwege de mogelijkheid om te "shiften" is dit objectief is o.a. geschikt voor architectuur- en landschapsfotografie. Een hoge resolutie panoramafoto maak je door twee verschillende foto's te maken. Een foto met een maximale shift naar links en een foto maximale shift naar rechts. Door deze twee foto's aan elkaar te "stitchen" in de computer heb je een panoramafoto met een horizontale beeldhoek als dat van een 28mm groothoek objectief op een fullframe camera.

Meestal is twee foto's voor het maken van een panorama voldoende. Soms lukt het aan elkaar zetten niet goed, er is te weinig informatie beschikbaar. Door een derde foto te maken zonder shift is er voor het bewerkingsprogramma voldoende informatie beschikbaar om de drie foto's aan elkaar te zetten tot een mooi panorama.

Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm resolutie diagram
Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm resolutie tabel

Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm

  • Optische kwaliteit - zeer goed ★8/10
  • Mechanische kwaliteit - goed

Twee foto's samenvoegen tot een panoramafoto

Camera op statief en maak twee foto's. Foto #1 met een maximale verschuiving van 16 mm naar rechts en foto #2 met een maximale verschuiving van 16mm naar links. De overlapping is minimaal, maar meestal voldoende om de foto's te kunnen samenvoegen in de computer. Wil je er zeker van zijn om de foto's te kunnen samenvoegen dan kun je een derde foto maken waarbij geen verstelling is toegepast.

Twee foto's samenvoegen tot een panoramafoto
foto 1 & foto 2 samengevoegd

Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm objectief
Mamiya - Sekor Shift C 1:4 f=50mm - Shift instelbaar van 0mm t/m 16mm


naar top pagina