Dick Akkerhuis Fotografie

Test | Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm

Test | Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm

Klassiek medium formaat groothoek objectief getest op een Sony A7 body

De prestaties van dit objectief zijn gemiddeld. Diafragma F3.5 is soft en F4 minder soft. Ook bij diafragma F16 en F22 gaat de beeldkwaliteit achteruit. Een acceptabel contrast over het gehele beeld wordt behaald bij diafragmawaarden F5.6, F8 en F11.

De Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm is niet een echte uitblinker wat betreft scherpte en contrast. De beeldkwaliteit is redelijk tot voldoende. Het objectief vertoont minimale vignettering bij diafragma F3.5 en F4. Vanaf F5.6 is vignettering vrijwel verdwenen.

Ondanks dat dit objectief optisch gezien geen topprestaties levert, wordt het een bijzonder interessant objectief i.c.m. een tilt/shift adapter. Zodat je het perspectief kunt bepalen en/of het scherptevlak kunt veranderen, waardoor je scherptediepte groter of kleiner kunt laten worden in de foto.

Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm resolutie
Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm resolutie tabel

Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm

  • Optische kwaliteit - redelijk tot voldoende ★6/10
  • Mechanische kwaliteit - zeer goed
  • Groot en zwaar voor een 35mm objectief op een Sony A7

Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm als Tilt/Shift objectief

Een Mamiya middenformaat objectief heeft een grotere beeldcirkel heeft dan een objectief voor een fullframe camera. Door de grotere beeldcirkel kun je het objectief kantelen en verschuiven. Deze tilt- en shift-functie kun je bereiken met een speciale adapter. Bij de foto hieronder is een tilt/shift-adapter gebruikt met een shift-verstelling van enkele millimeters.

Duinen Wassenaar | Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm met tilt/shift-adapter
Duinen Wassenaar | Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm met tilt/shift-adapter


naar top pagina