Dick Akkerhuis Fotografie

Test Mamiya 645 objectieven

Test Mamiya 645 objectieven

Mamiya 645 objectieven gebruiken op een digitale camera

Er zijn genoeg redenen te bedenken om oude analoge Mamiya 645 objectieven te gebruiken op een digitale camera. Middenformaat objectieven hebben een grotere beeldcirkel dan de objectieven van een fullframe camera. Hierdoor is het mogelijk om met deze objectieven te gebruiken als Tilt- en/of Shift-objectief d.m.v. een speciale adapter.

Op deze site wil ik een aantal Mamiya 645 objectieven testen. Ik heb gemerkt dat er grote verschillen zijn in beeldkwaliteit bij diverse middenformaat objectieven van de Mamiya 645 serie. Voor het testen is een testkaart gebruikt. De afstand camera tot testkaart is 40 keer het brandpunt van het te testen objectief.

Als eerste is getest de Mamiya Sekor C 1:3.5 f=35mm. En helaas kwam dit objectief matig uit de test. Beeldkwaliteit was matig tot redelijk bij de diafragmaopeningen F5.6 t/m F11. Wat mij betreft niet geschikt om in te zetten als shift-objectief op een digitale fullframe camera. Het is niet alleen kommer en kwel, tussen de Mamiya 645 objectieven zitten ook enkele juweeltjes.

Testkaart

Testkaart


naar top pagina