Dick Akkerhuis Fotografie

Basiskennis Digitale Fotografie

Licht

Schrijven met licht

Licht heb je nodig om te kunnen fotograferen. Zonder licht geen foto. Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. Waarom is een bepaalde foto nou zo bijzonder mooi qua licht en waar vormen prachtig uit komen, terwijl een andere foto vlak en er flets uiziet. Dat wordt bepaald door de kwaliteit van het licht. Belangrijk is om te weten uit welke richting het licht komt. Ook het type licht heeft invloed op het resultaat van de foto. Licht en schaduw zorgen voor meer diepte in de foto.

Hard direct licht geeft een hoog contrast, met zacht indirect licht verkrijg je een laag contrast, zijlicht benadrukt vormen van een onderwerp door licht en schaduw, tegenlicht benadrukt vormen en geeft een silhouet.

Voorbeelden van typen licht

hard-zacht-licht-inderug-tegenlicht
Van links naar rechts: hard licht | zacht- difuuslicht | met het licht mee fotograferen | tegenlicht

Hard licht

Op een mooie zonnige dag zonder een wolkje aan de lucht is het licht hard. De zon is een relatief kleine en felle lichtbron en geeft een hoog contrast met heldere lichte partijen en diepzwarte schaduwen. Het is perfect licht om structuren in een onderwerp goed uit te laten komen. Als een onderwerp van zichzelf weinig contrast heeft, zoals een egale stenen muur, een zandstrand, of een vlak grasveld, dan is hard licht een prima keuze om structuren extra te benadrukken.

Zacht- diffuus licht

Diffuus licht onstaat doordat het zonlicht verstrooid wordt door de wolken. De relatief kleine lichtbron verandert in een grote lichtbron. Het zonlicht wordt door de wolken in diverse richtingen gestuurd, waardoor diffuus licht meer om het onderwerp heen gaat met als resultaat een lager contrast dan bij hard licht.

Met het licht mee fotograferen

Als de zon achter de fotograaf staat, wordt het onderwerp egaal verlicht. Dit noemt men een vlakke verlichting. Dit is de eenvoudigste manier van fotograferen, met als gevolg geen grote contrasten en heldere kleuren. Met de zon in de rug wordt het wel moeilijk om van je foto iets bijzonders te maken. Structuren en oneffenheden in het onderwerp zijn minder goed zichtbaar en er ontbreekt diepte in de foto.

Licht van op zij

Licht van op zij zorgt voor licht en schaduw in de foto. Als het licht van links of rechts komt, wordt een foto levendiger en komen vormen beter uit. Zijlicht is er in allerlei vormen, van hard direct licht tot zacht indirect licht.

Tegenlicht

Als het licht achter het onderwerp vandaan komt, spreekt men van tegenlicht. Een persoon, voorwerp, gebouw of vogel in tegenlicht verliest details en wordt als silhouet weergegeven. Tegenlicht is een manier om vormen goed te laten uitkomen tegen de lichte achtergrond. De meest gebruikte vorm van fotograferen met tegenlicht is bij zonsondergang. Met tegenlicht kunnen oplichtende randen rondom bijvoorbeeld de haren ontstaan, wat een extra dimensie aan de foto geeft.

tegenlicht
tegenlicht

Anderen bekeken ook


naar top pagina